Aslan Takımyıldızı mitoloji kahramanı Herakles,
Yunan Mitolojisi’nde Herakles, Roma Mitolojisi’nde Herkül daha doğduğu günden itibaren tanrısal bir kuvvete sahiptir.
Astrolojik sembolizmde, kendi egemenliğini sağlamak, gücünü sergilemek ve yönetmek amacı taşıyarak yeryüzüne gelmiş olmanın arketipsel efsanevi kahramanı olan Herakles’in Aslan takımyıldızı ile özdeşleştirilmiş olan mitolojik öyküsünde, Herakles (Herkül) ölümlü bir prenses olan Alkmene ile Yunan mitolojisinin en güçlü ve önemli tanrılarından biri olan Zeus’un oğludur.
Herakles’in, kendi eşi Zeus’un oğlu olduğunu anlayan Hera kıskançlık ile Alkmene’nin iki çocuğunu da öldürmeye karar verir. Birbirine yakın zamanda doğmuş olan iki bebekten hangisinin Zeus’a ait olduğunu anlamak isteyen Hera, iki bebeğin odasına iki yılan gönderir, efsaneye göre babası gibi tanrısal güçlere sahip olan Herakles (Herkül) iki yılanı da öldürür ve böylece Zeus’un oğlu olduğunu anlayan Hera, tüm yaşamı boyunca Herakles’i yok etmeye çalışır.
Herakles, günün birinde Hera’nın kıskançlık ve intikam duyguları ile hazırladığı bir büyünün etkisine girerek kendi çocuklarının ölümüne sebep olur ve zamanın kralı Eurystheus’un belirleyeceği on iki görevi yerine getirmek ile cezalandırılır.
Bu 12 görev şunlardır :
Nemean arslanı’nı yenmek (efsaneye göre aslanın postu sadece kendi pençesiyle kesilebilir). Nemea aslanı; Argolis Bölgesinde Nema adındaki vadide yaşayan ve etrafa dehşet saçan bir aslanın adıdır. Aslan ile ilk karşılaştığında Herkül, önce bir odun daha sonra ok ve yay ve en son olarak da bronz bir kılıç ile hayvanı öldürmeye çalışsa da başarılı olamamış, daha sonra aslan ile saatlerce güreştikten sonra kolları ile boğarak öldürmeyi başarmıştır. Saatler boyunca uğraşmasına rağmen, aslanın postunu yüzemeyen Herkül’ün imdadına, yaşlı bir kadın kılığına bürünen Athena yetişir ve Herkül’e bu postu yüzmek için en iyi aletin aslanın kendi pençeleri olduğunu anlatır. Bu küçük ilahi yardım ile ilk görevini başarı ile bitiren Herkül, Nemea Aslanın her türlü kesici silaha karşı olan postunu daha sonra kendisi için bir zırh gibi kuşanarak diğer görevlerini gerçekleştirirken kullanmıştır.
Lerna gölündeki Hydra’yı öldürmek.
Artemis’in kutsal hayvanlarından Kyreneia Geyiğini yakalamak.
Erymanthian dağında yaşayan büyük yaban domuzunu ağla tutmak.
Augias’ın ahırlarını bir günde temizlemek. Herakles bu görevi iki büyük ırmağın yataklarını değiştirip ahırlardan geçirmeyi başararak tamamlamış.
Stymphalos’da yaşayan ve o bölgedeki insanların rahatını kaçıran Stymphalian Kuşları Athena’nın yardımıyla kovmak.
Girit’e gidip Poseidon’un Minos’a verdiği azgın Girit Boğası’nı getirmek.
Troya kralı Diomedes’in emrine girip troya halkına eziyet çektrien , Hellospontos Boğazı’nda yaşayan deniz canavarını öldürerek Troya halkını beladan kurtarmış ancak Diomedes’in ona, azarlayıcı tutumu karşısında cezalandırıp öldürmüş ve Troya’nın yanması için lanetler savurmuştur.
Amazonlar kraliçesi Hippolyta’dan kemerini almak. Kemeri almak için kraliçe ile anlaşmış, ancak Hera’nın kışkırtmasıyla Amazonlar, Herakles’e saldırmış, Herakles de kraliçeyi öldürmek zorunda kalmıştır.
Okeanos’un bir adasında bulunan 3 gövdeli dev Geryoneus’un sığırlarını çalmak.
Hesperidler’in (Yunan mitolojisi perileri) altın elmalarını getirmek. Elmaları almak için altın elma ağacını koruyan kızları ve daha da önemlisi onların ejderini geçmesi gerekiyordu. Bunun için Herakles altın elmaların koruyucusu olan kızların babası Atlas’a gider ama o da biraz uyanık davranarak Herakles’le bir anlaşma yapar gibi görünerek kandırmaya çalışır. Taşıdığı gökkubbeyi Herakles’in sırtına yüklemeye çalışan Atlas başarılı olamaz, Herakles bu görevi de yerine getirir.
Hades’in ölüler ülkesini koruyan Kerberos adlı köpeği yeryüzüne çıkarmak.
Kendisine verilen 12 görevide yerine getiren Herakles, fiziksel gücünü ve sahip olduğu güçlü karakterini ispatlamış, tanrıların övgüsünü kazanmıştır.
Olimpiyat oyunlarının kurucusu Herakles
Mitolojik bir söylenceye göre Herakles (Herkül) olimpiyat oyunlarının başlangıcını sağlayan efsanevi kişilik olmuştur. Tanrılara yardım etmek için girdiği savaşlarda başarı gösteren Herakles, bu savaşlar sırasında Olimpia’da Tanrılara sunulan oyunların başlangıcını oluşturmuş ve bu oyunların dört yılda bir tekrarlanmasını istemiştir.
Bütün dünyada antik olimpiyat oyunlarını simgelemekte kullanılan disk atan atlet heykelleri Herkül ile özdeşleştirilir.
Yarı tanrı yarı insan olan Herakles, ırmak tanrısı Deianeira ile evlenir. Kıskanç bir kadın olan Deianeira bir gün kendisini bırakmak isteyen Herakles’in ölümüne sebep olabilmesi için zehirli kan ile ıslattığı bir gömleği Herakles’e verir ve bu gömleği giyen Herakles acı ile kıvranmaya başlar. Acılarından kurtulmak için kendini ateşe veren Herakles’in ölümüne başta Zeus olmak üzere tüm tanrılar çok üzülür, Herakles’e, Zeus tarafından ölümsüzlük verilerek Olympos’ a tanrılar katına alınır.
Dilâra Başar Efeoğlu
Faydalanılan kaynaklar;
Yasemin Örs, Takımyıldızların Mitolojik Öyküleri
https://tr.wikipedia.org/wiki/Herakles
Antik Yunanda Mitoloji Masallar ve Söylenceler, (Çev. Z. Zühre İlkgelen)