Her birimizin hayatında uzun zamandır ve belki de farkında olmaksızın taşıyor olduğumuz yaralarımız vardır. Mitolojik ifadesinden de yola çıkarak anlaşılacak olduğu gibi Kiron, şifa bulmayı bekleyen ve ancak kişinin şifa bekleyen bu yarası ile yüzleşerek onun iyileşmesini sağlayacağı, dönüşümü kendinde gerçekleştirerek iyileştirebileceği bir yarayı temsil eder.
Balık burcunda ilerleyen Kiron, 1 Temmuz günü yaklaşık 150 gün sürecek olan retro hareketine başlamakta. Kiron retro dönemleri herbirimizin içinde saklı duran iyileştirilememiş yaralarını yüzüstüne çıkaran, kişinin kendi yaraları ile bir nevi tekrar yüzleşmesine olanak sağlayan olaylar ve durumlar yaratıcılığı ile kendini belli edecektir. Açılan yaralarımıza gerçekçi gözle bakabilmek, gerçekten yarayı iyileştirebilmenin tek yolunun ancak yine kişinin kendisinde bittiğini kavrayabilmek ve dönüşümü kendinde gerçekleştirebilmek Kiron’un yaralı şifacı yönünü kişinin kendisine de faydalı olacak şekilde kullanabilmesini sağlayacaktır.
Chiron (Kiron)
Chiron (Kiron) öyküsü klasik Yunan mitolojisinden tasvir edilmiştir. Yarı insan-yarı at olan yaratıkların genel adı Centaur (Kentaur)dur. Bir centaur olarak doğan Kiron’un at şeklinde bir alt bedeni ve bacakları, insan gövdesi şeklinde üst bedeni ve kolları vardır.
Kiron, Kronos (Satürn) ile (peri) Philyra’nın oğludur. Kronos, Philyra ile, eşi Rhea’dan olan oğlu Zeus’u ararken karşılaşır. Philyra, Kronos’tan saklamak için kendini ay’ın karanlık yüzüne çevirir. Ancak Philyra’nın kendisini tanınmaması için bir at’a dönüşen Kronos, Philyra’yı böylelikle kandırır ve bu birliktelikten bir oğulları olur. Bacakları ve bedeniyle bir at, gövde ve kollarıyla da bir insan şeklinde doğan Kiron’u gören Philyra dehşete düşer ve tanrılara onu bir ıhlamur ağacına çevirmeleri için yalvarır. Kiron terk edilmiştir ancak bir çoban tarafından bulunur ve Apollo’ya teslim edilir. Artık onun babası Apollo’dur ve kurtulmuştur ancak köklerinden kopmuştur, yaralıdır, annesi tarafından reddedilmiştir. Apollo ise Güneş Tanrısı olarak Kiron’un hem babası hem de öğretmeni olmuştur. Artemis’in kardeşi olan Apollo, müzik, kutsallık, şiir ve şifa tanrısıdır, erkekleri günahlarından arındırır, vahşi hayvanlardan ve hastalıklardan korur. Kiron onunla birlikte bilge bir erkek, bilge bir öğretmen, bilge bir şifacı ve bilge bir müzisyen olmayı öğrenir.
Bir gün öğrencilerinden biri olan Hercules ile birlikte bir av gezisindeyken, Hercules yanlışlıkla attığı zehirli oku Kiron’un at bacağına isabet eder. Bacağından derin bir yara alan Kiron, aldığı yarayı iyileştirmeye çaba harcar fakat bir türlü yarasını iyileştirmeyi başaramaz. Yarasını iyileştirme çabaları içinde yaptığı her merhem bir başka kişinin derdine derman olmaktadır. Acılar içindedir ölmek ister ama tanrısal gücünden dolayı ölümü beklemekte onun için çare değildir çünkü o bir ölümsüzdür.
Bu olaylar esnasında , tanrılardan ateşi çalıp dünyaya getiren ve bu sayede insanoğlunun ısınabilmesi ve aydınlanabilmesini sağlayan Promete, Olimpos’ta, tanrılar kralı Zeus tarafından sonsuza dek bir kayaya zincirlenme cezasına çarptırılmıştır. Zeus’un görevlendirdiği bir akbaba, her gün Promete’nin ciğerlerini yemekte, , Promete büyük acılar çekmektedir. Zeus Promete’yi ancak bir ölümsüzün onun yerini alması karşılığında serbest bırakacağını söyler. Bunu duyan Kiron kendi ölümsüzlüğünden vazgeçerek Promete’yi kurtarır ve artık bir ölümlü olmuştur.
Kiron böylelikle acılarından kurtulur. Kiron’un bir ölümlü olmayı seçmesi dönüşümünü seçtiğini temsil etmektedir. Kendin ile yüzleşmeyi kabul etmenin acıları dindirmenin şifasını taşıdığını anlatan bu mit Kiron’un haritalarımızda yerleşimine göre bizlerinde hayatlarımızda hangi alan ve konularda yara almış olduğumuzu ve bu yaralarımız ile nasıl başa çıkacağımızı ve yaralarımızı şifalandırmanın kılavuzluğunu yapmaktadır. Eski Yunan’da eczacılığın kurucusu olarak gene mitolojik bir kişi olan Kiron kabul edilir.
Dilâra Başar Efeoğlu
Reblogged this on tabletkitabesi.
BeğenLiked by 1 kişi