Her bilinç daha yüksek bir bilince varma kaderini kendi içinde taşır.
Yunan mitojisi kahramanı Kronos ile özdeşleştirilen Satürn, astrolojik olarak en doğru anlamıyla yapılandırmak ile ilişkili olan gezegendir.
Kronos, kelime anlamı olarak baktığımızda Yunanca ‘khronos’ sözcüğünden geldiğini görürüz. Khronos Yunan dilinde ‘zaman’ anlamına gelen bir kelimedir. Satürn’de astrolojide “Zamanın Tanrısı” ünvanını alan bir gezegen olarak bizlere, ‘zaman’ kavramının yapıcılığını, oluşturuculuğunu içinde taşıyan unsura sahip oluşu ile bu ünvanı hak edişini ispatlamakta.
Taşıdığı yapısallık ile anlaşılacağı şekilde astrolojik olarak, vücudumuzda bulunan tüm kemikler, omurga, dişler ve cilt tabakasının yöneticiliğini yapan gezegen olan Satürn (Kronos) Yunan mitolojisinde “Altın Çağ” dönemini başlatan Titanların ilk tanrısı ünvanını almış efsanevi kişiliktir. İçinde bulunduğu dönemin kaosunu sonlandıran, düzen getiren tanrı olarak anılmış ve zamanın diğer tanrılarından farklı bir özellik yüklenerek ilk yeryüzü tanrısı olma ünvanına sahip olmuştur.
Babası olan Gök Tanrısı Uranos’u (Uranüs) yenerek başa geçen Kronos’un (Satürn) mitolojik öyküsüne baktığımızda;
“Kronos’un dünyaya gelişini zamanın ünlü yunan düşünür ve şairi Hesiodos şu şekilde anlatmaktadır,
…Bunlardan sonra Kronos geldi dünyaya, O, art düşünceli tanrı, en belalısı toprak oğullarının. Ve Kronos diş biledi yıldızlı babasına ”
Her birinin bir mitolojik varlığı simgeleyen çocuklarının hilkat garibesi şeklinde doğuyor oluşu ile onlardan nefret etmeye başlayan Uranos, çocukları doğdukça onları yerin en derinliklerine (Tartarus’a) hapsetmektedir.
Uranos’un eşi, Kronus’un (Satürn) annesi olan Toprak Ana tanrıçası Gaia bu duruma olan üzüntüsü ile eşinden intikam alma peşine düşer.
6 kız – 6 erkek çocuğu olan Gaia’nın en küçük ama en güçlü çocuğu olan Kronos, annesinin üzüntüsünü fark etmektedir ve annesi Gaia’nın isteği üzerine babası Uranos’u bir orak yardımı ile kimi kaynağa göre öldürerek kimi kaynağa göre ise hadım ederek kendini ve kardeşlerini yerin altına hapsedilmekten kurtarmış olur.
Uranos’un hadım edilmesi yada canının alınması ile geriye kalan bedeni parçalarının Tanrıça Gaia tarafından okyanus sularına atılması ile bir başka mitolojik efsane olan Aphrodite’nin (Afrodit) hikayesi başlar ki o bir başka yazının konusu olacak astrolojik sembol yüklü diğer bir hikayedir.
Babası Uranos’u etkisiz hale getiren Kronos böylece Titanlar denilen tanrılar ırkının ilk ve en genç tanrısı olarak başa geçer.
Kronos, kendisi gibi bir Titan olan ve ana tanrıça özelliklerine sahip Rheia ile evlilik yapar fakat bu evlilikten doğan tüm çocuklarını bir gün kendisininde babasını devirdiği gibi bir oğlu tarafından devrileceği kehanetinin doğru çıkmaması için yutmakta ve midesine hapsetmektedir.
“Yunanlı ünlü ozan Hesiodos, Rheia’nın doğurduğu tüm çocukları yutan Kronos’un bu durumunu şöyle anlatılır;
Korkuyordu Uranos’un mağrur torunlarından biri
ölümsüzler arasında kral olacak diye.
Gaia ve Uranos bildirmişti ki ona
Ne kadar güçlüler güçlüsü de olsa kendi oğluna yenilmekti kaderi”
Bu duruma çare arayan Tanrıça Rhea, en küçük oğlu Zeus doğduğu zaman onun yaşamasını sağlamak için bir kundak bezine taş bağlayarak Kronos’a uzatmış ve Kronos bebeği sandığı bu taş parçasını yuttuğunda Zeus hapsolmaktan kurtulmuş olmuştur. Bir efsaneye göre Girit’e kaçırılan Zeus, büyüyünceye kadar bir mağarada iki peri tarafından keçi sütü ile beslenerek büyütülmüş, bir diğer efsaneye göre ise bizzat annesi Rhea tarafından gizlice büyütülmüştür. Gücünü kazanan Zeus, geçmiş kehaneti gerçekleştirmiş, babasının midesinde hapsolmuş olan tüm kardeşlerini kurtararak onlarla birlik olup Titanlara karşı savaş başlatmış ve 10 yıl süren savaşın kazananı olarak Titan Tanrıları devrini kapamıştır.
Kronos ile başlayan Titan ırkının hakimiyeti, Kronos’un kendi oğlu Zeus ile arasında geçen ve Titanlar Savaşı denilen savaşta Kronus’un mağlup olması ve Titanların, Zeus tarafından Tartaros’a (yeraltı) hapsedilmesi ile son bulmuştur. Bu, Zeus egemenliğindeki Olympos Tanrıları devrinin başlangıcı olmuş, Zeus (Jüpiter) böylelikle Olympos tanrılar devrinin ilk tanrısı olmuştur.
Düzen ve somutluğun yeryüzünde varolan sembolünü taşıyan Yeryüzü Tanrısı Kronos’un (Satürn), Zeus (Jüpiter) tarafından (oğul) yenilgiye uğratılışı ve yerin derinliklerine hapsedilişi ise her bilincin daha yüksek bir bilince varma kaderini kendi içinde taşıyor oluşunun mitolojik sembol içeren anlatımına sahiptir.
Dilâra Başar Efeoğlu
.
Mitolojik hikaye için faydalanılan kaynak; Mitoloji ve İkonografi,Bedrettin Cömert